Заболявания на дихателната система

СПА хотели Сандански

Климатичните особености на Сандански са изключително благоприятни за профилактика и лечение на бронхиална астма в трите й форми – алергична, неалергична и смесена. Още през първата седмица се наблюдава подобрение. Градът е обявен за най-добрата природна клиника за астма в Европа.

Балнеологично лечение в града оказва положително влияние върху заболявания като:

 • болести на горните дихателни пътища: хронични ринити, синузити
 • неспецифични белодробни заболявания: хронични бронхити, състояния след пневмония или ХОББ
 • невралгични показатели: плексит, радикулит, дископатия
 • алергия на кожата: уртикария, псориазис
 • някои бъбречни заболявания и нарушения на храносмилателната система
 • лечение и профилактика на остеопороза – генерализирана и следфрактурни, заболявания на опорно-двигателния апарат – артрози и артрозоартрити.

СПА хотел Св. Никола

Пирин парк хотел

СПА хотел Панорама

Интерхотел Сандански

СПА хотели Велинград

Велинград е утвърден център за комплексна балнеофизикална терапия, рехабилитация и профилактика на заболявания на централната и периферната нервна система, ортопедо-травматологични заболявания, възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове, алергични състояния, ендокринни и метаболитни сърдечно съдови и гинекологични заболявания. Велинград предлага шuроk пakeт от медuцuнсkи и СПА услугu. Ползват се както традuцuонните мeтoдukи u така и най-­нoвuтe постuженuя в медuцuната – леченuе с минерална вoдa, фuзuоmерапuя, uнхалацuонно леченuе, kлuмаmолеченuе u рацuо­нално хранене. Велuнград разполага със значumелнu pecypcu за балнеоmурuзъм:
– хuдро – мuнералнu pecypcu;
– големu лечебнu възможносmu на мuнералнаmа вода;
– налuчuе на съвременна u модерна лечебно – дuагностично и възсmановumелна база.

Хотел Здравец

 СПА Хотел Двореца

 СПА Хотел Вела Хилс

Хотел СПА клуб Бор

 Балнео комплекс Св. Спас

 Макси Парк Хотел

Балнеологичен център Камена

Парк хотел Олимп

СПА Хотел Рич

Гранд хотел Велинград

СПА хотел Холидей

Балнео СПА Хотел Акватоник

Лъки Лайт Бутик

СПА хотел Клептуза

Парк СПА Хотел Арте

СПА хотели село Баня, Разлог

Село Баня разложко е най-старото селище в красивата Разложка котловина. Село Баня се намира в планински район на 801 м н.в.. Разположено е в центъра на Разложката котловина между три красиви планини, а именно Пирин, Рила и Родопи.
В селото има 75 минерални извори, а водата е слабо минерализирана. Изследванията показват, че водата е лековита за: – болести по пикочните пътища, бъбречни камъни, чернодробни камъни, болести на стомаха и червата, болести на женските полови органи, акне, псориазис, катари на горните дихателни пътища, бронхити, неврастения, неврози, ишиас, засилва обмяната на веществата, подагра, ревматизъм, стари наранявания, счупвания, натъртвания, изкълчвания и др.

СПА хотел Римска баня

Хотел Спрингс

Хотел Аспа Вила

СПА хотели Поморие

Поморие е морски център на медицинския туризъм. В санаторно-курортния комплекс се ползват лечебните свойства на прочутата поморийска кал. Лечебната поморийска кал се добива от лиманното езеро, разположено близо до града. Лечебните фактори оказват специфично действие върху организма предимно по нервно-рефлекторен път. Под въздействието на лечебните кални процедури настъпва значително активиране на метаболитните процеси, има изключителна сила при заболявания на горните дихателни пътища, както и активни противовъзпалителни свойства.

СПА Хотел Св. Георги

Гранд хотел Поморие

Интерхотел Поморие

Св. Петър и Св. Павел

СПА хотели Топола

Топола Скайс e разположен над един от най-красивите Черноморски заливи, сред живописни крайбрежни хълмове. Топола Скайс се намира на около 60 км северно от Варна и на около 17 км южно от нос Калиакра. Съвсем наблизо се намират трите най-големи голф игрища в България, както и заливът Болата, който попада в класацията на ,,Най-красивите заливи в света”.
Халотерапията може да повлияе на различни заболявания като хронична умора, стрес, респираторни заболявания на дихателните пътища. Солта в солната стая влияе благоприятно на хронични астми, бронхит, пневномия, кашлица, синозит, сезонни алергии, сенна хрема, грип и вирусни инфекции, хронични възпаления на ушите. Но освен това терапията в солна стая ще подобри имунитета Ви и ще повиши тонуса на тялото Ви. Освен това не бива да пренебрегваме и ефекта ѝ върху различни кожни заболявания като псориазис, атопичен дрематит, екземи и други.

Топола Скайс

СПА хотели Златни пясъци

Морският курорт Златни пясъци е разположен на 18 км. от Варна, в природния парк „Златни пясъци”. Огромно богатство на курорта са и целебните минерални води. Любителите на СПА процедурите ще намерят тук горещи минерални извори като в много от хотелите се предлагат различни възможности. Освен традиционните терапии, тук се предлагат и такива от Тайланд, Индонезия, турска баня, процедури на хавайски WATSU, винена, шиатцу масаж и шоколадова.

Лекуват се:

 • Заболявания на опорно-двигателния апарат от възпалителен, дегенеративен, ревматичен и травматичен произход, ставни и мускулни заболявания – артрити, артрози, миалгии.
 • Заболявания на периферната нервна система – радикулити, неврити, плексити, невралгии
 • Гинекологични заболявания – включително и стерилитет
 • Безсъние; хипертонична болест – I-ви стадий;
 • Хронични заболявания на дихателната система – фарингити, бронхити.
 • Неврози, психоневрози, начална хипертония, мигрена, умствена умора и преумора, за профилактика на лица, заети предимно с умствена работа.

Амбасадор хотел Златни пясъци

Апарт хотел голден лайн

Хотел Луна

Хотел Мимоза

СПА хотели Вонеща вода

Село Вонеща вода е разположено на около 500 м надморска височина в подножието на Стара планина. Селото отстои на 30 км от Велико Търново и на 20 км от Трявна. В селището има открит минерален извор, даващ възможности за медицински туризъм и балнеолечение. Минералната вода се използва за лечение чрез пиене и балнеолечение. Основните програми за лечение с водата са:

 • стрес, травми, хронични заболявания на гръбначния стълб;
 • лечение при кожни заболявание – за хора с хронични и неспецифични дерматитти, псориазис, акне, екземи, себорея;
 • заболявания на дихателната система – подходяща за профилактика и лечение на хронични възпалителни и алергични заболявания /бронхит, астма и др./
 • гинекологични заболявания, стерилитет – подходяща за профилактика и лечение на женската полова система, стерилитет, ендометрити, дисменорея, подостри и хронични неспецифични възпалителни заболявания;
 • лечение на опорно-двигателния апарат – подходяща за профилактика и лечение на ортопедични заболявания – при посттравматични и постоперативни състояния, състояния след фрактури, луксации, разкъсване на връзките на ставите и др.;
 • дегенеративни заболявания – подходяща за профилактика и лечение на дегенеративни и възпалителни ставни заболявания – артрити, спондилози, коксартрози, гонартрози, ревматоиден артрит, подагра и др.

Комплекс Димана

СПА хотели Сапарева баня

Курортното селище Сапарева баня е известно със своята гореща минерална вода, достигаща до температура от 103°С. Водата притежава лечебни качества и е била високо ценена и използвана при различни заболявания още от дълбока древност.

Показания за лечение:

 • заболявния на опорно-двигателния апарат;
 • заболявания на нервната система;
 • заболявания на дихателните пътища.
Еко СПА центрове | Минерални води България