Правила и указания

Условия и правила за ползване на СПА център

Взимането на душ преди ползване на басейн, джакузи, сауна и парна баня е задължително.

Не разговаряйте на висок тон, уважавайте тишината и уединението на всички посетители. Мобилните телефони нямат място в СПА центъра.

Препоръчваме ви да свалите всички накити преди посещението си в СПА центъра. Най-добрия начин да ги съхранявате е в сейфа на стаята ви или на рецепцията. СПА центърът не носи отговорност за каквито и да е вещи оставени без надзор.

Тежката храна не е препоръчителна преди СПА терапия. Алкохолът и кофеина също следва да се избягват преди или непосредствено след посещението ви в СПА центъра.

Ако страдате от високо кръвно налягане, алергии, разширени вени, ако имате някакви съмнения относно здравословното си състояние, или ако сте бременна, моля уведомете за това служителя на СПА рецепция преди да направите своята резервация, за да може да ви бъде избрана най-подходящата за вас терапия.

Опитайте нещо ново като се вслушате в съвета на нашите служители или други гости на СПА центъра. В света на СПА терапиите има много какво да откриете.

Резервации

Направете своята СПА резервация предварително за да се уверите че желаното време, терапия и терапевт ще бъдат свободни за вас. Разговора със служителят на СПА центъра ще Ви е от полза при избора на терапия.

Продължителност на терапиите

Препоръчваме Ви да бъдете на СПА рецепция 5 минути преди започването на Вашата терапия, за да се регистрирате там и да се запознаете с услугите, които СПА центърът предлага. Закъснявайки за Вашата терапия, Вие съкращавате нейното времетраене, защото Вашата процедура ще свърши навреме без да се ощетява следващия клиент.

Времето на терапията започва с часа на резервацията и приключва с напускането на стаята за терапия. Времето за душ в стаята за терапия се счита за масажно време.

СПА облекло

В СПА центърът можете да обличате това, в което се чувствате удобно. Може да се събличете напълно или частично за СПА терапия, това е ваш избор. Терапевтите са обучени да осигуряват Вашия комфорт като покриват тези части от тялото, които не са включени в терапията. В България носенето на бански костюм при ползването на басейни, сауни и парни бани е задължително.

Минимална възраст

Всеки СПА център определя собствени правила за възрастовата граница при ползване на различните услуги. Желателно е при резервиране на услугата и посещението на СПА център, да се запознаете с изискванията му.

Указания за ползване на сауна

Сауната не трябва дасе посещава, когато:

 • страдате от сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане;
 • имате тежки храносмилателни и дихателни проблеми;
 • имате лабилна нервна система;
 • след употреба на алкохол и лекарства като антикоагуланти, антихистамини, вазоконстриктори, вазодилатори, стимуланти, хипнотици, наркотици и успокоителни;
 • сте под 16 години и бременни жени;
 • се чувствате много изморени, защото можете да почувствате замайване или да Ви прилошее;
 • сте тренирали. Направете си малка почивка за възстановяване и охлаждане.

Най-важното правило докато сте сауната – ако в определен момент се почувствате зле, изпитате дискомфорт, гадене, замайване и подобни, напуснете сауна-помещението веднага! Останете в сауната докато се чувствате комфортно, но не оставайте в сауната повече от 20 минути.

Преди да влезете в сауната измийте тялото си с топла вода и сапун и го подсушете. Така изпотяването ще започве веднага.

Никога не влизайте с дрехи или джапанки в сауната (бихте могли да ползвате кърпа, ако се чувствате дискомфортно без дрехи). Препоръчително е да сваляте и бижутата си, за да не изгорят кожата Ви.

Изберете сами на долна или горна пейка да се настаните. Изпотяването е по-равномерно, ако сте в легнало или полулегнало положение. Преди излизане от сауната останете за кратко време седнали, за да стабилизирате кръвообращението си.

Паузата за охлаждане се прави веднага след излизане от сауната. Нормализирайте дишането си и вземете хладък или студен душ, като започнете от ходилата нагоре към гърдите.

Редуването на 3-4 изпотявания и охлаждания е достатъчно.

Ако не сте сигурни как тялото Ви ще реагира на сауната – винаги започвайте с кратки серии от приблизително 5-6 мин.

След края на процедурите е желателна кратка почивка и приемане на обилно количество минерална вода.

Указания за ползване на парна баня

Не посещавайте парната баня, когато:

 • имате кожни заболявания;
 • след употреба на алкохол и след обилно хранене;
 • спазвате диета, защото организмът Ви можа да е отслабен и да почуствате замайване;
 • имате обилна менструация;
 • сте с късна бременност;
 • имате заболяване на дихателните пътища;
 • имате злокачествени заболявания.

Основното правило при вземането на парна баня е да останете в парната баня  докато се чувствате комфортно!

Преди започването на парна баня трябва легнете върху мозайката. Опитайте се да се отпуснете и да се успокоите.

Комбинацията от парна баня и по-прохладна вода ще Ви достави голямо удоволствие. След обилното обливане с вода се подобрява кръвообращението и се нормализира повишената температура на тялото, създавайки в организма невероятен прилив на енергия.

След парната баня е полезно и желателно да се пие студена напитка или чай и да се осигури прием на алкална вода, за да се оводнят тъканите и да се възстанови минералният баланс в клетките.

Хидро-масажна вана  

Не се препоръчва при инфекциозни болести, повишена температура, кръвоизливи и склонност към такива, сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, атеросклероза в напреднал стадий, както и бременност.

Хидро-масажната вана може ефективно да бъде използвана за терапия на цялото или отделни части на тялото. Терапевтичният ефект на този тип масаж се дължи на комбинацията от термично и механично действие на водната струя. Налягането на водната струя води до допълнително кръвоснабдяване на мускулните тъкани чрез нервни и метаболични ефекти. Подходящата и температура и налягане водят до подобрение на мускулния тонус и цялостна релаксация.

Подводният масаж се използва за лечение на травми на мускули и стави, при недостатъчно кръвообръщение на крайниците, лечение на наднормено тегло. Повлиява ефикасно и нарушения на стомашно-чревния тракт – колити, гастрити. Ваните с по-мощни струи (хидроджетове и аероджетове) са ефикасни при целулитните състояния. Преимущество на този тип водолечение е общото физическо възстановяване при тежки мускулни разстежения. Подходящ е също при артрити, радикулити, плексити, неврози, нарушено периферно кръвообращение, лимфен застой, състояния от пренапрежение на горни и долни крайници.

Температура на ваната се поддържа от служителите в интервала от 30 до 37 градуса. Времетраене на процедурата е до 30 мин.

Масаж

Не правете масаж, ако:

 • имате повишена телесна температура;
 • имате остри инфекциозни заболявания и възпалителни процеси;
 • инфектирани рани;
 • сте с кожни заболявания и обриви, независимо от характера им;
 • сте със силно раздразнена и възпалена кожа, независимо от какво;
 • имате кръвотечения и кръвоизливи, независимо къде са те;
 • абсолютно забранен е масажа при хемофилия и при хеморагични диатези;
 • имате бъбречни и жлъчни колики, които са във връзка с камъни или пясък в тях, при остри болки в корема, при хернии и бременност;
 • имате аневризми, възпаление на вените и големи варикозни разширения на съдовете;
 • сте с възпаление на лимфните съдове и лимфните жлези;
 • сте със злокачествено заболяване.

Преди какъвто и да е вид масаж е добре да предупредите масажистът, ако имате проблемни области, болки или схващания в масажираната област. По време на масажа, ако изпитате болка или някакво неудобство, също трябва да се чувствате свободни да го помолите да спре или да намали натиска. Без значение на какъв масаж се подлагате, масажът трябва да Ви доставя удоволствие.

Ако някоя процедура е придружена с някакво специфично усещане – парене, щипане и т.н., то в такава ситуация най-добре прекратете процедурата.

Епилацията на части от тялото е добре да е извършена поне 1 ден преди подлагането на процедури с кал, соли и други подобни благотворни процедури. Най-малката драскотина може да предизвика неприятно парене, а дори и инфектиране.

По време на процедурата можете да не разговаряте или да разговаряте с терапевта – изборът е Ваш. Ако желаете да научите повече за процедурата и начина, по които тя действа върху тялото Ви, чувствайте се свободни да задавате въпроси. Така преживяването ще е пълно и ще обогатите не само тялото си, но и знанията си.

Translate »
Еко СПА центрове