СПА център Вела Хилс Велинград

Свойства на минералната вода

МИНЕРАЛНА ВОДА ОТ НАХОДИЩЕ ЧЕПИНО   №14 С Т =37,5 – 47,5⁰С

Водата в Чепино се събира от два извора и 5 сондажа.Общият сумарен дебит на находището е 62,18л/сек.Температурата според извора/сондажа/ е в границите на 37,5-47,5 градуса по Целзий. Характеризира се като хипертермална, слабоминерализирана, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, флуорна, силициева и радонова.

Водата може да се използва за балнеолечение, пиене и инхалации, за препоръчване преди излизане на радона.

Показания за лечение и профилактика с минералната вода Чепино:

Заболявания на дихателната система: сенна хрема, хронични ларингити, бронхиална астма и др.

Заболявания на опорно – двигателния апарат: артрози – шипове на гръбначния стълб, колене, тазобедрени стави и др.; артрити – ревматоиден артрит, инфекциозни артрити и др.; травматично-ортопедични заболявания: счупвания на кости, изкълчване и навяхване на стави, травми; професионални заболявания: тендовагинити, миозити, вибрационна болест и др.

Неврологични забилявания: невралгии, неврити, радикулити, плексити, дископатии, дискови хернии, травматични увреди на периферни нерви, остатъчни явления след заболяване на главния и гръбначния мозък.

Гинекологични забилявания – хронични възпалителни заболявания на женските полови органи .

Кожни заболявания: уртикарии, екземи, дерматити, псориазис вулгарис и др.

Обменно-ендокринни заболявания: диабет, подагра, затлъстяване .

Сърдечно-съдови заболявания: хипертонична болест, атеросклероза, артериопатии на крайницитеи др.

Заболявания на отделителната система: бъбречно-каменна болест.

Стомашно-чревни заболявания: хронични заболявания на стомаха само с понижена киселинност (забранена при язвена болест с киселини).

Чернодробно-жлъчни заболявания: хронични холецистити, хепатити, жлъчно-каменна болест.

СПА центъра на хотел Вела Хилс разполага с:

Вътрешни водни съоръжения

Вътрешен басейн 11 х 6 м с минерална термална вода с температура 32-33 градуса по Целзий, гейзер и пейка с перлен масаж;

Детски басейн с минерална термална вода с температура 33-34 градуса по Целзий с дълбочина 0,60 см;

Джакузи 12-местно с минерална термална вода с температура 37-38 градуса по Целзий;

Джакузи Турбоджет, 7-местно с минерална термална вода с температура 39-40 градуса по Целзий.

 

Термо зона

Класическа (Арома) парна баня и солна парна баня

Класическата парна баня е с влажност 100%, температура от 45°С до 50°С,  с отопляеми пейки и под. Горещата пара засилва кръвообращението, подобрява обмяната на веществата, работата на бъбреците, черния дроб и стомашно-чревния тракт.

Вдишването на есенции от билки , мирта, евкалипт или солен въздух е благотворно за белите дробове и дихателните органи.  Парните бани задължително са придружени с охлаждащи процедури като, студен душ или ледена стая.

Процедури:

Преди да влезете в парната баня  трябва да се измиете под душ с топла вода

Престоят в парната баня е неограничен.

След престоя в парната баня е задължително да се направи охлаждане на тялото.

Препоръки:

Преди да посетите парната баня за първи път се посъветвайте с лекар.

Забранено е ползването на парната баня след употреба на алкохол и лекарства като стимуланти, хипнотици, наркотици и успокоителни. Желателно е влизането да не е непосредствено след хранене или  тренировка.

Ако в някакъв момент  на престоя ви в парната баня ви прилошее, е желателно да излезете на чист въздух в помещение с нормална температура.

За кого не е подходящо ползването на парна баня:

За хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания , за бременни жени, за страдащи от анемия, епилепсия, хепатит, астма, онкологични заболявания и за хора с разширени капиляри по кожата.

 

Финландска сауна

Финландскатасауна е суха кабина с температура на въздуха  от 80°C до 110°C.

Подгряването става чрез специални печки, в които са разположени вулканични камъни. Комбинацията от горещината на сауната заедно с последващото прилагане на охлаждане на тялото , укрепват кръвоносните съдове, спомагат за прочистване от токсини, ускоряват метаболизма и засилват имунната система. За някои заболявания (астма, ревматизъм, остеохондроза), сауната действа благоприятно.

Процедура:

Преди да влезете в сауната: тялото се измива под душ с топла вода и се подсушава .

Престой в сауната: Ако правите тази процедура за първи път, останете вътре за кратко време. Преди да излезете, останете няколко минути седнали, за да се стабилизира кръвообращението.

Задължително е, преди да посетите финландската сауна за първи път, да се посъветвате с лекар.

Не оставайте по-дълго от 15 минути!

Пауза – охлаждане: Охлаждането е задължително и се прави веднага след излизането от сауната.

Почивка: Тя е нужна както преди влизането, така и след приключването на процедурата. В тези минути се нормализира съдържанието на течностите в тялото.
Не трябва да се поглъщат напитки, съдържащи алкохол.

Финландската сауна е противопоказна при: бременност, кръвотечения, инфекциозни болести, различни видове рак и алергия към ароматни масла.

 

Биосауна

Биосауната или лека сауна е с температура  от 60°C до 65°C, влажността на въздуха – 60-70%. В нея  се използват различни билки, които  въздействат  благоприятно върху дихателните пътища.

Процедура:

Две до три процедури в биосауната са напълно достатъчни, за да се повиши защитната сила на организма срещу заболявания.

Задължително е, преди да посетите  биосауната  за първи път, да се посъветвате с лекар.

Не оставайте по-дълго от 15 минути!

Пауза – охлаждане: Охлаждането е задължително и се прави веднага след излизането от сауната.

Почивка: Тя е нужна както преди влизането, така и след приключването на процедурата. В тези минути се нормализира съдържанието на течностите в тялото.
Не трябва да се поглъщат напитки, съдържащи алкохол.

Биосауната e противопоказна при: бременност, кръвотечения, инфекциозни болести, различни видове рак и алергия към ароматни масла.

 

Душ – охлюв

 

Тропически душ

Ледена мъгла

Екстремнни душове

Екстремнните душове  могат да Ви преведат  през дъждовните тропически гори на Африка,  както и през освежаващите, почти смразяващи дъха, полярни области на Антарктида.  Екстремния душ се предлага като средство за охлаждане на тялото след процедури в сауната или парната баня.
За удоволствието и приключенското изживяване на цялото тяло се грижат комплекс от стимуланти – пуска се вода с различна температура; използват се дюзи с различно налягане и големина, които имитират едър дъжд или мъгла.

 

Ледена пещера

Температурата на стените и тавана е до -12° С, но усещането на човешкото тяло е за температура от +5° С. Затоплянето на тялото в сауна или парна баня винаги трябва да се редува с процедура на охлаждане, която балансира сърдечната дейност . Смяната на топло и студено се отразява изключително добре на кръвообращението, цялото тяло се чувства тонизирано, а кожата – обновена.

След процедурата трябва да се почива в продължение на 20 минути.

Противопоказания: инфекциозни, сърдечно-съдови, респираторни заболявания, болки в белите дробове, повишена температура, злокачествени тумори, нервно-психични разстройства, епилепсия и бременност.

 

Външни басейни

 Външен басейн 15 х 10 м с минерална термална вода с температура 27-30 градуса по Целзий, отворен от 01 май до 01 октомври;

Детски басейн 5 х 5 м с минерална термална вода с температура 30 градуса по Целзий, отворен от 01 май до 01 октомври;

Джакузи  – тип „Колизеум“ с минерална термална вода с температура 33-35 градуса по Целзий, отворен от 01 май до 01 октомври;

Миро – с минерална термална вода с температура 32-33 градуса по Целзий, отворен целогодишно.

Масажи, физиотерапия и козметика

Translate »
Еко СПА центрове