СПА център Римска Баня Баня Разлог

Ето някои препоръки за употреба на водата:

Горещата терална вода има леко слабително действие. Пийте я в първите дни от пребиваването си в Термо СПА хотел «Римска баня», за да изчистите организма си.

За ежедневна консумация се препоръчва употребата на студена вода или гореща, разредена със студена в равни пропорции.

Препоръчителното количество за човека е 2-2,5 литра вода за ден. Ако до сега не сте се придържали към това правило, сега е времето да започнете.

Пийте повече вода при физически натоварвания и след водни процедури.

Ако искате да отслабнете, изпивайте две чаши вода половин час преди хранене.

Чаша топла вода сутрин на гладно ще помогне на стомаха ви да се събуди.

 

БАСЕЙНИ

В нашия термален СПА център има два басейна, «Елипса» и «Трапец», пълни с непрекъснато обновяваща се минерална вода с различна температура – +36 °C и +32 °C.

Водата в «Трапеца» е по-хладна. Вие вече може да се наслаждавате на обновлението – осветяващите басейна светодиоди променят цвета си, създавайки умиротворяваща атмосфера, подходяща за медитация.

Над «Елипсата» има мъгла от пара в резултат на високата температура. Тези природни инхалации са полезни за лечение на бронхити, астма, хрема и други заболявания на дихателната система, а също и за успокояване на алергии.

В термалните басейни е приятно да се поглезиш след подвизите по ски пистите. А освен това – басейнът е отлично място за общуване в духа на културния отдих в античните терми.

Басейните са под наблюдения на спасител, готов да се притече на помощ на къпещите се.

Пътя към басейните може да намерите, ориентирайки се по пиктограмите в коридорите на хотела.

 

САУНА

В Термо СПА хотел «Римска баня» има две сауни: солна сауна и билкова сауна срещу входа на басейн «Елипса».

Сауната е суха баня (влажност около 15%) с температура +80-+90°С.

В солната сауна горещият въздух е изпълнен с целебната пара на морската сол от Поморийското езеро в България.

В билковата сауна има букетчета от лечебни треви и торбички с различни билки от Пирин планина. При загряването, билките изпълват сауната с аромати и фитонциди.

Сухотата на въздуха помага на организма по-лесно да понесе горещината. Затова сауната се препоръчва за хора, които трудно понасят висока влажност.

След посещение на сауна организмът се чувства така, както след продължително бягане. Кръвта пулсира в ушите, дишането се учестява, кръвта нахлува към всички мускули и органи. Но, колкото и да ви е чудно, сауната умиротворява и помага да се отпуснете.

Преди посещение в сауната трябва да си припомните няколко прости правила:

Не се хранете преди „горещите“ процедури.

Добре се измийте преди да влезете в сауната.

Не позвайте сауната, ако сте преуморени или сте болни

Не стойте в сауната прекалено дълго, 5-10 минути са достатъчни.

Позволете на организма добре да изстине между посещенията в сауната.

Не докосвайте нищо с голите участъци от телата си.

Не забравяйте да снемете бижутата си преди да влезете в сауната. Те могат да предизвикат изгаряния.

Не забравяйте да свалите джапанките си преди да влезете в сауната!

Не рискувайте здравето си! Ако имате сърдечно-съдови проблеми, непременно се посъветвайте с лекар преди да посетите сауната.

 

ХАМАМ (ТУРСКА БАНЯ)

Турската баня е непосредствен наследник на римските терми. Все пак турците приемат къпането като традиция след завоюването на Византия, добавяйки към него и своите особености.

Например, масаж на голям нагрят камък. Топлината на камъка достига до костите и помага при ставни болки, а освен това и добре отпуска.

Температурата в хамама е около +40°С. Затова той има по-малко противопоказания, отколкото обичайната парна баня. Хамамът може да се посещава от деца и хора с недобро здраве, без притеснение, че ще създаде излишен стрес за организма.

«Меката» приятна пара в хамама действа удивително на кожата. Тя забавя стареенето, ускорява зарастването на раните и лекува възпаленията. Както и всички парни бани, хамамът оказва много добро въздействие на носоглътката, лекува болести на дихателните пътища, възстановява намаления от простудите имунитет.

Да се париш в хамама не е сложно. Гребнете чаша топла вода и се обливайте, започвайки от краката и постепенно продължавайки по-нагоре. Когато тялото ви свикне с температурата на водата, сменете я с по-топла и повторете обливането. Постепено повишавайте температурата на водата, докато не стане гореща. Горещата вода помага на мускулите да се отпуснат и бързо премахва мускулната треска след подвизите по ски пистите!

И не забравяйте, че при нас вие ще се парите в чиста термална вода, което ще увеличи ползата от хамама.

 

РИМСКА БАНЯ

Влажността в римската баня достига 100%, а температурата – 45–48°С. Вие дишате термална вода, тя ви обгръща, нейните лечебни свойства действат на всички ваши рецептори и проникват навътре.

Влажната гореща среда работи като инхалатор, укрепвайки нашата защита против простудите, а високата температура убива микробите и спомага за очистването на носоглътката. Заедно с потта от организма се изхвърлят шлаките, токсините и излишните течности, в резултат на което спадат отоците, намалява натоварването на бъбреците.

Банята спомага да се запази не само здравето, но и младостта. Подобрява се тонусът на кожата, изчистват се порите, преминават възпаленията, подобрява се подхранването на космените фоликули.

Не рискувайте здравето си! Ако имате сърдечно-съдови проблеми, непременно се посъветвайте с лекар преди да посетите парната баня.

Ако говорим за парната баня не на медицински език, а поетично – от нея излизаш лек като перушинка и освободен от всякакво безпокойство. Всички неприятности остават назад, сякаш най-накрая споменът за тях се е отмил заедно с потта.

Ако търсите хотели с минерална вода и прекрасен СПА център, то Термо СПА Хотел “Римска Баня” ще ви предложи приказна почивка в красивата Разложка котловина.

 

ЯПОНСКА БАНЯ

В Европа японските минерални бани се считат за екзотика. Неправилно се приема, че е достатъчно да се внесат няколко източни мотива при оформлението и вече се е получила истинска японска баня. Въпреки тази съществуваща тенденция, в СПА центъра на Термо СПА хотел „Римска баня” максимално точно опитахме да възпроизведем баня, типична за японски селски хотел: 2 дървени бъчви – офуро с температура 45 и 36-38°С, в които могат да влязат 4-6 човека, и бъчва с температура на водата от + 8 до + 12 °С.

Японските минерални бани се ползват преди всичко за здраве, а след това – за отдих, релакс, яснота на ума, бодрост, сила, красота, свежест на кожата.

След хигиенен душ седнете в топлата бъчва за първоначално загряване на тялото. След 10-15 минути може да се прехвърлите в горещата вана. След 10 минутен престой в горещата вана пулсът на човека се учестява до 120 удара в минута. След горещата вана следва потапяне в студената бъчва. И отново в горещата вана. И така няколко пъти. След такава баня трябва добре да си починете. Потоотделянето продължава още известно време и затова японците, излизащи от офуро, лежат на кушетка, покрити с чаршаф или хавлия, поне един час.

Изследванията на японските лекари подчертават, че офуро помага да се справите със стреса, стимулира сърдечната и бъбречната дейност, действа като отлично средство за лечение и профилактика. Помага при нарушена обмяна на веществата, облекчава ревматичните болки. Хората, които често посещават банята, значително по-рядко боледуват от грип. Японските спортисти оценят офуро като отлично средство за разтоварване.

Не се препоръчва използването на банята от хора с обострени хронични или онкологични заболявания, както и от бременни жени и деца под 3 години. Японската баня е противопоказна при епилепсия, туберколоза, сърдечна недостатъчност, хипертония и стенокардия.

ЛЕДЕНА СТАЯ

Студът стимулира кръвообращението,  дава на човек бодрост и енергия, смомага за изгарянето на калориите. А контрастните температури, редуването на спа процедури с използването на гореща и студена вода, помагат за изграждане на защита срещу вирусите, настинките и простудите.

Закаляването чрез студ е много стара традиция. Още в древността традиционните римски бани са имали фригидариум, който римляните посещавали преди да се потопят в басейна с топлата вода.

Ако искате да подмладите своята кожа, използвайте нашия снежен фонтан. Обтриването със сняг тонизира кожата и стимулира кръвообръщението.

Нашата ледена стая прилича на вълшебна пещера. Нейните стени са покрити със скреж и сняг, а разноцветните светлини създават усещането, че сте попаднали в приказка.

За  тези спа процедури се използва чиста планинска вода.

 

ХИДРОТЕРАПИЯ НА ТЯЛО

Термалният СПА център на Термо СПА хотел «Римска баня» е оборудван с най-модерните съоръжения за хидротерапия на тяло.

Две мултифункционални вани дават възможност за провеждане на различни варианти на хидротерапия с доказан профилактичен и лечебен ефект.

Перлена вана

Перлената вана е вид хидромасаж, при който на тялото въздейства съчетанието на вода и въздух. Образуващите се във водата въздушни мехурчета наистина наподобяват перли.

При излизането от специалните малки отвори – дюзи на дъното на ваната, въздухът създава голямо количество мехурчета, които, съчетани с водния поток, масажират тялото на човека, намиращ се във ваната.

Хидромасажна вана

Хидромасажната вана представлява система от дюзи, вградени във ваната, които изграждат уникалната й конфигурация и създават водни потоци, масажиращи тялото с различна сила и под различен ъгъл.

Тангенторна вана

Процедурата се осъществява от масажист с помощта на специален шланг — тангентор. Налягането на водата на изхода на тангентора е от 1 до 4 атмосфери. Масажистът активно масажира определени зони от тялото на пациента с водната струя. Лечебният ефект от тангенторния масаж е много по-ефективен от обикновената хидромасажна вана, тъй като се увеличава влиянието на топлата водна струя.

Ползата от такива вани е очевидна. Те стимулират кръвообращението и нормализират кръвното налягане. Освен това подобни процедури намаляват болките в гърба и ревматичните болки, отнемат напрежението и мускулната умора. Заедно с подобряване на кръвообращението перлената вана стабилизира лимфната система, ускорява лечението на остатъчни възпалителни процеси. Въздушните мехурчета насищат кожата с кислород, спомагат за отпускането на тялото и за подобряване на настроението.

Душ Виши

Душ Виши –  нежен масаж на рефлекторните зони под въздействието на множество топли водни струи, които обливат тялото като дългоочакван летен дъжд. Душ Виши приятно ободрява и в същото време успокоява.

Основните терапевтични ефекти на душ Виши са механичен и температурен. Към тялото се насочват водни струи с определена температура под определено налягане.

Много често душ Виши се комбинира с други спа процедури.

Душ Виши тонизира и укрепва организма, спомага отделянето на токсините, подобрява кръвообращението и кислородния обмен. Освен това процедурата намалява напрежението и умората, оказва общо седитивно въздействие. И не на последно място, душ Виши в съчетание с масаж е отличен метод за борба с целулита и наднорменото тегло.

ЗОНА ЗА РЕЛАКС

За гостите на нашия СПА комплекс има специална зала за медитация с топъл под и удобни шалтета.

Ако след като сте си починали във водата, искате за малко да си починете от водата, можете да се настаните удобно, да прелистите социалните мрежи на таблета си (Wi-Fi на територията на хотела е безплатен) или да си изберете масаж. За тази цел ние сме обособили в нашия СПА център зона за релакс.

Тук можете да полежите, да се съвземете след загряването (или след охлаждането), да изпиете чаша плодов сок или лековита минерална вода.

Зоната за релакс е предназначена за спокоен отдих и медитация. Тя е най-подходящото място да оцените доколко вашия ум и душа са се пречистили след процедурите и да се настроите на позитивна вълна.

Молим нашите гости да не шумят в зоната за релакс и в залата за медитация, за да не пречат на себе си и на останалите. Разговорите тук са неуместни. По-добре е да се отпуснете и да се вслушате в гласа на обновената си душа и тяло.

МАСАЖИ И РИТУАЛИ

Термо СПА хотел «Римска баня» предлага на своите гости богат избор от различни спа процедури за една пълноценна  спа почивка на планина.

С професионалния масаж вие на първо място помагате на своя организъм да възстанови силите си след изтощителната работна седмица и дванадесетчасовия работен ден, неправилното положение по време на сън.

Масажът оказва физиологично въздействие, както на кожата, подкожната тъкан и мускулите, така и на организма като цяло. Той е средство за укрепване на здравето, поддържане на нормалната функционална активност на организма, профилактика и лечение на голям брой заболявания.

При извършване на масаж кожата се очиства от мъртвите клетки по повърхностния слой на кожата, подобрява се функцията на потните и мастните жлези, активизира се лимфо- и кръвообращението. Това води до премахване на венозния застой и подобряване на естествения трофизъм както на кожата, така и по-дълбоко в тъканта, повишава се тонуса на кожата и мускулите, усторява се обмяната на веществата. Всичко това спомага за подобряване на общото състояние на човека. Благодарение на масажа изчезват главоболието и болките в ставите, нормализира се артериалното налягане, кожата става гладка и еластична, ускорява се изгарянето на мазнините.

Източните спа ритуали в турската баня са програми за грижа за лицето и тялото, включващи по няколко процедури, допълващи се една с друга и взаимно усилващи действието си. Това е комплексна грижа, позволяваща достигане на релакс, оздравяване и подмладяване на организма, а също и корекция на фигурата и отслабване. Задължителен елемент от източния спа ритуал е загряването на тялото в турската баня (хамам).

 

Translate »
Еко СПА центрове